29. juni 2017 skjedde innvielsen av et helt nytt innhøstingssystem for cellulose, installert ved avløpsrenseanlegget Geestmerambacht (WWTP) i Nederland.
Dette pilotsystemet regnes som verdens første installasjon i full målestokk som bruker kloakk til å produsere en vesentlig mengde cellulose med høy kvalitet, og som igjen kan gjenbrukes i kommersielle produkter.
Slam som verdifull aktiva
Kloakkslam er vanligvis blitt regnet som avfall og det har vært et problem å avhende det. Pilotprosjektet Geestmerambacht WWTP er beregnet på å bevise at slam kan være et verdifullt aktiva der ressurser kan gjenvinnes og gjenbrukes.
Dette er et av flere piloter utprøvd gjennom SMART-Plant, et prosjekt som er støttet av EU´s Horizon 2020 forsknings-/og innovasjonsprogram .
Prosjektet søker å finne innovative behandlingsmetoder som fører til miljømessig bærekraft og å bevise muligheten for sirkulær avløpsrensehåndtering (alternativ til tradisjonell modell der kloakk har ingen fordelaktig gjenbruksverdi).
Salgbar cellulose – Renset, tørket og desinfisert
I samarbeid med vår partner CirTec, er det installert et Salsnes Filter-system beregnet på primærrensing for å separere cellulosefibre fra toalettpapir i avløpsrensevannet, med formål å produsere slam med høy konsentrasjon
Slammet sendes deretter til etterbehandling inne i renseanlegget.
Sluttresultatet: salgbar cellulose som er renset, tørket og desinfisert
Celluloseinnhøsting er forventet å ha tilleggsfordeler i avløpsrenseanleggets nedstrøms biologiske prosess. Det forventes at resultatene vil vise energibesparelse og at en redusert mengde sekundært slam produseres.
Mer informasjon
- Les mer om SMART-Plant og vårt engasjement i dette eksisterende prosjektet
Dekning i media
Utdrag fra BBC World News
Utdrag fra RTL Z
Se denne videoen om prosjektet fra den nederlandske nyhetskanalen om virksomheter og økonomi, RTL Z.